criza de identitate
Eu am mers tot timpul pe idea ca o aplicatie trebuie sa functioneze perfect inainte de a ii da drumul in salbaticie. Test-cases, benchmarks, user beta tests etc. In momentul in care lansezi ceva trebuie sa functioneze brici.
Am preferat sa las mai moale partea de programare efectiva pentru a invata mai multe despre tehnologiile folosite intr-o aplicatie, cum functioneaza, de ce functioneaza asa, de ce probleme s-au lovit cei ce au mai facut asa ceva, care sunt standardele etc.
In principiu vreau sa ma asigur din partea de proiectare ca trec in revista cat mai multe detalii posibile, daca nu chiar toate.
De cat multe si proaste, mai bine una si buna. Am incercat tot timpul sa ma gandesc la ceva ce nu s-a mai facut, sau ceva existent ce poate primi imbunatatiri majore si eficiente.
Stiu ca omul din greseli invata, totusi imi doresc cat mai putine si insignifiante. Ma sperie putin gandul ca colegii din bransa, m-ar putea gasi inutil, neinteresant dpdv al calitatii muncii. Intr-un fel ma mandresc cu ceea ce fac.
In ultima vreme in web, trendul e sa lansezi repede aplicatia, sa vina (l)userii, sa vinzi pe multi bani si sa iesi la pensie. Nu prea mi-au placut chestiile de genu. In cele mai multe cazuri au iesit zeci de mii de pliciuri de aplicatii. Nu conteaza ca are sute de bug-uri, scrii acolo Beta si merge …
Cate posturi pe site-urile de freelancing am gasit, mi-a venit acru. Clone Digg la 100$, clone Youtube la 200, PixelAds (MillionDollarHomePage), vrem Ajax pe front page, clone Craigslist, si lista ar putea continua.
Ieri citind acest post, chiar mi-a pus capac. Chestia aia a primit initial $5mil si recent inca $15mil. Luna trecuta a avut un uptime bestial! Inteleg ca o foarte mare parte din bani se duce pe infrastructura, dar totusi cine se risca sa bage sume aberante intr-o chestie care a fost gandita foarte ciudat spre deloc, o chestie care nu vad sa scoata bani decat poate din vanzarea datelor personale ale utilizatorului.
WTF ?!? Nu ca vreau sa ma dau rotund, da o chestie d’asta fac si eu, ba cred ca si mai bine de jumate din cei care citesc asta ar putea lejer sa puna pe picioare un Twitter propriu.
Ce fac? Ma apuc sa scot aplicatii pe banda rulanta? Idei sunt, daca imi bat putin capu’ scot cate un site pe saptamana. Totusi o sa fie o ciorba de bug-uri. Poate imi ies si ceva bani? Ca vad ca in momentul de fata tot ce zboara primeste $ milioane.
Mai bine fac una si buna? Da pana o fac buna, vine cate unu care a facut ceva la plesneala si lanseaza el. Nu ca n-as fi avut idei pe care nu le-am pus in practica, iar luni mai tarziu le-am vazut scoase pe net si laudate cu famfara. Bine avantajul lor de a avea pe adresa firmei scris California sau San Francisco.
Sa incep sa “poluez” internetul cu aplicatii ? Poate, poate o iesi ceva?
Post-uri similare:
- Strictly Sexual
- optimizare a timpului
- filozof de miezul noptii mai bine taceam
- Top 7 minciuni de la tehnic
- filozofii ieftine
Comments
3 Responses to “criza de identitate”
Tweetbacks
Trackbacks
Leave a Reply
Sunt total de acord.
Îmi place să văd că există încă persoane care nu pun accentul doar pe bani, ci şi pe dorinţa de a crea o aplicaţie care să fie cât mai “brici” atunci când este lansată.
Adica decat sa scot un fas mai bine stau in banca mea si astept sa se faca altii de ras iar eu sa invat de pe urma lor 😀
Mie unul mi se pare penibil cum unii pozeaza mandri cu jenibilitatea lor de aplicatie. Mai nene, nu ca as fi eu uber zen master of puppets in programare, dar senzatia de ridicol pe care as avea-o nu o suport.
Iar gandul ca dupa 1 an sa ies in fata si sa zic:”I made this” iar nu ma incanta.
Daca nu m-am facut inteles numai conteaza, e ok si asa 🙂
Nu am spus sa astepti sa se faca altii de ras. In cele mai multe cazuri ai de invatat de pe urma problemelor tehnice cu care s-au lovit alti si de care nu aveai cum sa stii decat daca faceai treaba aia.